Mircea Eliade –Arta de a muri

,, Trăim atâta mizerie, experimentăm cu toţii atâta laşitate şi abdicări ( un om cu adevărat cinstit, în sensul clasic al cuvântului, ar trebui în zilele noastre ori să asasineze, ori să se sinucidă: refuzând prin acest gest de curaj să ia parte la contemporaneitate ); ne vedem siliţi în fiecare zi să asistăm la atâta suferinţă nedreaptă; înţelegem în fiecare zi că suntem neputincioşi să alinăm suferinţele acestea, ca orice am face suntem şi rămânem neputincioşi- încât ajungem fiecare să realizăm condiţia tragică a existenţei noastre sociale. ( … )
Există astăzi în lume o suferinţă meschină, cotidiană, inferioară; o suferinţă biologică, nu una umană şi spirituală. Tragismul acesta de fiecare zi pe care îl trăim cu toţii nici nu ne ajută, cel puţin, să ne adâncim sufletul nostru, să-l conducem spre mântuire. Noi suntem ursiţi să înţelegem neputinţa nostră umană, limita voinţei noastre, nedreptatea predestinată acestei Lumi – auzind cum alţii au miliarde, iar alţii mor de foame, asistând cum cele mai curajoase porniri sunt înecate în ticăloşia sfârşiturilor, ştiind cum totul se cumpără, totul se vinde. Este o aşteptare tristă pretutindeni în lume. O aşteptare a întregii vieţi colective, neliniştită, chinuită. Ce miracol va putea sparge zidul de noroi care ne sufocă? Începi să disperezi chiar la posibilitatea acestui miracol … ,,

Iar dacă miracolele nu mai sunt posibile, atunci rămân definitive doar neroziile … NEROZIILE UNUI PROVINCIAL :

miercuri, 6 martie 2013

AVEM NEVOIE DE MODELE ADEVARATE !

                 
“Lunga-i calea prin reguli, scurta si buna prin exemple” (Seneca)
                  

AVEM NEVOIE DE MODELE ROMANESTI


"Avem nevoie de modele pentru că, în acest fel, munca generaţiilor dinaintea noastră rămâne veşnic alături de noi, pentru că ne putem legitima cu ceea ce ei au creat şi pentru că, dincolo de biografie, există un sacrificiu greu de descris, echivalent cu cel al lui Sisif, de a duce în vârful dealului încă o generaţie şi încă o generaţie. Iată de ce fiecare model ales este, de fapt, un omagiu adus memoriei celor care ne-au precedat, «şirului de bărbaţi de pe umărul meu drept» cum spunea Nichita Stănescu."

          Putem lua drept exemplu sfintii romani, care sunt cele mai desavarsit modele. Sfinti precum Stefan cel Mare, Constantin Brancoveanu, Ioan cel Nou de la Suceava, ne arata ca putem fi buni crestini si, in acelasi timp, sa avem si o activitatea lumeasca, implicand bogatie si putere, toate acestea fara sa ne desprindem de Dumnezeu. Acesti sfinti sunt modele de viata crestina, care ne arata ca putem sa tinem legea noastra ortodoxa, si in acelasi timp sa ducem o viata normala, fara sa fie nevoie sa ne retragem cu totii in pesteri ca pustinicii. Poti fi in mijlocul lumii, chiar sa ai o functie, si sa iti pastrezi legea si credinta.

         Romanii nu au modele pentru ca sunt mutilati sufleteste, pentru ca nu-si cunosc eroii, fie ei sfinti romani, regi, voievozi, boieri de seama, oameni de cultura, savanti, sportivi de renume, etc. Neavand cunostinta de istoria sa, romanul nu are nici stabilitate, nici demnitate, pentru ca nu cunoste nici mostenirea parintilor, fata de care are o mare raspundere, si nici legile lui Dumnezeu, care ar trebui sa faca parte integranta din viata lui.